19.04.16

Auton kevätehostus

Pitkä talvi on vihdoin taitettu, ja kevät etenee kovaa vauhtia. Tässä vaiheessa kevättä kaikilla onkin jo kesärenkaat alla, joten se asia lienee kunnossa… On siis oikea ajankohta ottaa aikaa, ja karistaa auton ”talviturkki” kurasta, liasta ja tiesuolasta, raikastaa sisustus sekä käsitellä pakkaskelien hapertamat tiivisteet.

Auton valmistelu toivottavasti oikein aurinkoisiin kesäkeleihin sujuu parhaiten, kun asialle ottaa hieman aikaa – esimerkiksi viikonlopusta. Hommaan kannattaa varata autoshampoo, autovaha, pesusieni (tai autonpesukäsine) – sitkeämpään likaan mahdollisesti myös hyttyssieni – huuhtelu- ja kuivausrätti, vahan kiillottamiseen tarkoitettu liina (vaihtoehtoisesti rasseli), silikonispray, mahdollisesti renkaidenkäsittelyaine sekä liuotinpesuaine. Myös moottorinpesuaine sopii sitkeän lian ja rasvan irroittamiseen hyvin, ja samalla aineella voi varovaisesti pestä ”päälipuolisesti” myös moottoritilan, eli konehuoneen, kunhan muistaa varoa liittimiä, johtoja, akkua ja muita sähköosia. Jos vanteiden pesu sienillä tai pesuhansikkailla tuntuu vaikealta, voi mukaan varata myös tiskiharjan, josta voi monesti olla hyötyä myös konehuoneen pesussa. Ja tässä siis ulkopinnat, sisälle sitten ikkunanpesuainetta, kosteaa- ja kuivausrättiä, imuria, mahdollisesti ilmanraikastinta sekä verhoilunpesuainetta tai nahankäsittelyainetta.

Jotta kaikki tulee tehtyä huolellisesti, on auton kevätehostus hyvä tehdä järjestelmällisesti. Ensin huuhdellaan, sitten pestään, sitten kuivataan – näin auto on pesty. Konehuone kannattaa pestä aika alkupäässä, jotta sieltä irtoava lika ei päädy puhtaille maalipinnoille. HUOM! Muista aina pitää huolta, että peset mahdollisimman puhtailla välineillä – vaihda siis pesuvesi tarvittaessa, ja huuhtele pesuvälineet toistuvasti. Näin saat kerralla puhdasta ja mm. vältyt maalipinnan naarmuttamiselta. Kuivia pintoja ei saa koskaan hangata. Muista myös pestä ovien sisäpuolien maalipinnat sekä oviaukot ja kynnykset.

Jos auton maalipintaan on talven aikana ilmestynyt esim. kiven- ja nastaniskemiä, putsataan ja paikataan ne huolellisesti. Tähän voi käyttää maalikynää tai paikkamaalia, ja oikea väri löytyy merkkiliikkeestä autosi rekisteritunnuksen perusteella.

Kun auto on puhdas, levitetään vaha ohjeiden mukaisesti, ja kiillotetaan vahatut pinnat huolellisesti – muista myös vanteet ja lasien ulkopinnat. Jos mukana on renkaidenkäsittelyainetta, käsitellään sillä renkaiden (siis kumien) ulospäin näkyvät kylkipinnat, jonka jälkeen ne näyttävät väriltään ja kiilloltaan uusilta. Samaan tapaan silikonispraylla saadaan alun perin mustat, mutta jo haalistuneet muoviosat freshin tummiksi – niin auton sisältä kuin ulkoa. Silikonilla käsitellään myös kaikki auton tiivisteet (ovien-, oviaukkojen-, tavaratilan- ja konehuoneen-), jotta ne kestävät kesäisen auringonpaahteen.

Sitten sisätiloihin. Täällä pestään ikkunat ja putsataan koko verhoilu huolellisesti imuroiden sekä tarvittaessa verhoilunpesuainetta ohjeiden mukaisesti käyttäen. Mikäli auton verhoilu on nahkainen, käsitellään se nahanhoitoaineen ohjeiden mukaisesti. Mahdollisesti hieman tunkkaiselle hajulle annetaan kyytiä raikastimin. Näitä ovat tyypillisesti Wunderbaum –tyyppiset hajusteet sekä suihkutettavat raikastetuoksut, joita löytyy monenlaista ja tuoksuista. Mikäli tunkka ei lähde näillä, vaan hajua vaan tulvii sisään esim. ilmastoinnin kautta, suosittelen kokeilemaan varsinaista sisäilmanpuhdistusainetta (esim. Sonax tai CRC), joka neutralisoi epäpuhtaudet varsin tehokkaasti ilmastointijärjestelmästä. Jos tämäkään ei auta, kannattaa ottaa yhteyttä huoltoliikkeeseesi. Huolehdithan luonnollisesti myös raitisilmansuodattimen uusimisesta autosi huolto-ohjelman mukaisesti.

Em. ”litannia” huolellisesti tehtynä ottaa helposti koko päivän. Homman voi tietysti jaksottaakin parille tai useammalle päivälle – tai jos homma ei kiinnosta, viedä auto ammattilaiselle. Myös Autonostoapu on tarvittaessa käytössäsi. 😉

Huolellisesti hoidettu, huollettu ja muutoinkin hyvin pidetty auto toimii luotettavasti, on ilo silmälle ja mikä parhainta, se säilyttää jälleenmyyntiarvonsakin paremmin!

Aurinkoista kesän odotusta! 🙂


<< Edellinen sivu