19.10.16

Kannattaako auto ostaa tutulta? Luotanko kaverin suosittelemaan autoon? Voinko ostaa auton kauempaakin? Kehtaanko pyytää apua?

Kun on ostamassa käytettyä autoa, voi joskus tulla mieleen kysyä tutulta, josko hänen autostaan pääsisi kauppaan. Vielä useammin otetaan ystävä tai tuttava mukaan, kun mennään katsomaan ja koeajamaan ennalta kiinnostavaa autoa. Entä jos kiinnostava yksilö löytyy vähän kauempaa? Mitä tällaisissa tilanteissa tulee huomioida?

Jos on hyödynnettävissä tilanne, jossa hyvä ystävä on luopumassa sinulle sopivasta autosta, olet tuntenut ystävän jo pitkään, ja hänellä vuosia ollut autokin on tullut sinulle tutuksi – ja osoittautunut hänen käytössään luotettavaksi – kannattaa tällaiseen tilanteeseen, auton hinnoittelun ollessa kohdallaan, ehdottomasti tarttua. Oikeastaan kaikissa muissa ”ystävänkauppa” – tilanteissa kannattaa olla tarkkana. Ja mikä kaikkein tärkeintä, ystävyyssuhdetta ei kannata laittaa testiin autokaupan vuoksi. 😉

Lähtökohtaisestihan oma auto on ”aina” hyvä. Tarkoitan tällä siis myyntitilannetta, ja omistajan motiivia kehua autoaan tavoitteena saada siitä mahdollisimman korkea hinta. Onko auto sitten oikeasti hyväkuntoinen, ja miten ”hyvä” määritellään, onkin sitten eri juttu. Joka tapauksessa myös tutun auto tulee ostoharkintaa tehdessä käydä läpi ihan yhtä kattavasti ja tarkasti kuin tuntemattomalta taholta autoa ostettaessa (oli kyseessä sitten liike tai yksityinen myyjä). Huolellinen läpikäynti tarkoittaa muutakin kuin vain autoa pikaisesti ulkoa katsomista, sisällä istahtamista sekä koeajoa.

Mitä auton kuntoon, ja omistajan arvioon siitä tulee, voi autossa olla vikoja tai piileviä/alkavia vikoja, joita omistajakaan ei aidosti tiedä. Myös mukana olevan tutun apu voi faktisesti olla rajallista, ja enemmänkin omalla tavallaan henkistä (riippuen tietysti ko. tutun taustoista ja autotietämyksestä). Tässä kohtaa ammattilaisen apu saattaa koitua todella paljonkin rahaa säästäväksi, eli taloudellisesti erittäin järkeväksi vaihtoehdoksi.

Esim. autotohtoripalvelua tarjoavat useat katsastusasemat. Tällaisessa palvelussa autoon tehdään normaalia katsastusta laajempi tarkastus, josta saadaan yksityiskohtainen raportti auton kunnosta ja mahdollisesti tarvittavista akuuteista ja/tai tulevista korjauskohteista. Myös Autonostoavun kattavassa kartoituksessa ns. ”jyvät erottuvat akanoista” erittäin tiheällä kammalla.

Yksi tärkeä seikka, joka kannattaa huomioida, on katsastus. Käytettyä autoa ostettaessa tulee tarkistaa, milloin viimeisin katsastus on suoritettu. Tässä kohtaa on kuitenkin syytä olla tietyllä tavalla skeptinen, sillä katsastetussa autossakin saattaa olla vikaa, akuuttia tai alkavaa. Ei ole tavatonta, että varsinkin autoliikkeen katsastamassa autossa on jokin puute katsottu ns. ”läpi sormien” – tieto ”juuri katsastettu” ei siis todellakaan takaa, että auto on 100 % kunnossa ja hyvä yksilö.

Joskus käy niin, että kiinnostavaa yksilöä ei löydy lähiseudulta, kauempaa kylläkin. Tällöin autokaupan ja autojen tuntemuksesta on paljon hyötyä. Kauppaa voi tehdä hyvällä menestyksellä etänäkin, mutta tällöin asioiden selvittäminen suoritetaan luonnollisesti eri tavalla, kuin paikanpäällä olisi mahdollista. Tällaisessa tapauksessa myyjä astuu entistäkin merkittävämpään rooliin, ja prosessin tulee edetä niin, että luottamus on rakennettavissa, ja se perustuu pelkkiin faktoihin. Mikäli paikanpäälle ei saa omaa, ”autoasiain luottoihmistä”, kannattaa kääntyä Autonostoavun puoleen. Olemme hoitaneet etäkauppoja menestyksekkäästi – niin suoraostoja kuin vaihtokauppoja.

Yksi sääntö – joka pätee monessa muussakin asiassa – kannattaa muistaa; ei se ole tyhmä, joka pyytää apua, vaan se, joka tekee tyhmän päätöksen pyytämättä apua. 😉


<< Edellinen sivu