03.02.17

Kuinka hankin itselleni uuden auton? Miten teen onnistuneet autokaupat?

Moni miettii varmasti, kannattaako auto ostaa/vaihtaa nyt, kun radikaalia autoverouudistusta on ehditty väläyttämään julkisessa ns. ”pitkät päällä”. Menemättä jo puhki kuluneeseenkin veroaiheeseen sen syvällisemmin, lähdin miettimään, millaisia asioita autoilutulevaisuuttaan pohtivan ihmisen kannattaa itse hankintaprosessin lähestyessä/käynnistyessä ottaa itselle taloudellisesti optimoituun lopputulokseen pääsemiseksi pääpiirteissään huomioon.

Riippuen auton käyttötarpeesta, keskenään punnittavina vaihtoehtoina ovat auton omistaminen, liisaaminen tai jopa vuokraaminen (lyhyissä ja tilapäisissä tarpeissa). Jos käytössä on jo ennestään ollut auto, pitää siitä tietysti ”hankkiutua eroon”. Tämä onnistuu kivuttomimmin viemällä auto autoliikkeeseen, joko vaihdossa toiseen käytettyyn tai uuteen autoon, tai suoralla sisäänostolla. Sisäänostotilanne on näistä luonnollisesti taloudellisesti heikoin vaihtoehto, vaihtokauppa oikein neuvoteltuna on usein tuhansia euroja edullisempaa – näin jopa esim. jo 10 000 euron arvoisen auton kyseessä ollen.

Taloudellisesti parhaaseen lopputulokseen päästään yleisesti ottaen myymällä oma auto ensin itse, ja ostamalla uusi suoralla kaupalla. Suoralla kaupalla tarkoitan tässä ostamista joko käteisellä tai rahoituksella – myyjälle raha tulee joka tapauksessa ”heti”, joten suorankaupan käteisalennus on molemmissa tilanteissa neuvoteltavissa ns. täysimääräisenä. On jopa olemassa tilanteita, joissa autoliikkeen tinkivara on siinä vaiheessa suurempi, kun autoon otetaan rahoitus autoliikkeen yhteistyökumppanilta.

Ehkä helpoin tapa lähestyä vaihtokauppaa, parhaan taloudellisen lopputuloksen takaamiseksi, on laittaa oma auto myyntiin. Auto pestään ja puunataan huolellisesti, otetaan laadukkaat sisä- ja ulkokuvat, ja lisätään myyvä, mutta asiallinen, auton ominaisuudet, kunnon ja historian selkeästi esiin tuova ilmoitusteksti. Verrataan omaa autoa sillä hetkellä markkinoilla oleviin vastaaviin autoihin, ja hinnoitellaan auto tämä sekä oma myyntiaikataulu huomioiden.

Nyt kun auton myynti-ilmoitus on julkaistu, on sitä helppo tarjota sinua kiinnostaviin autoihin vaihdossa. Tarjouspyyntöjä lähetetään sähköpostitse, mahdollisuuksien mukaan valtakunnallisesti. Näin faktinen tilanne tarjonnasta sekä autosi arvosta realisoituu hyvin nopeasti, ja tästä näkemyksestä on PALJON apua varsinaista kauppaa hieroessa. Ja voihan tilanteessa käydä niinkin, että tällä välin oma auto menee myynti-ilmoituksen myötä kaupaksi!

Ns. ”etäkauppa” tulee sitä järkevämmäksi, mitä uudempi ostettava auto on. Monesti parhaat tarjoukset tulevat ”maakunnista”, jolloin mahdollinen välimatkan tuoma vaiva ja/tai kustannukset peittyvät pienimmästä välirahasta seuranneen voiton alle. Jos kyseessä on tuliterä auto, ei riskiä yllättävistä korjaus-/huoltokuluista tai muutoin auton huonosta kunnosta ole lainkaan. Vaihtoauton kyseessä ollen kyseisen yksilön huolellinen kartoittaminen ensivaiheessa viestitse ja puhelimitse on ensiarvoisen tärkeää. Tällöin kokemuksesta autokaupasta on luonnollisesti erittäin paljon hyötyä, ja myyjän roolin sekä luotettavuuden merkitys vain ja ainoastaan korostuu.

Mikäli käytössä ei ole ennestään autoa, on autonhankintaprosessi luonnollisesti paljon selkeämpi. Tällöin mietitään ainoastaan omaa käyttötarvetta, ja päätellään tämän myötä, minkähintainen hankittava auto on, minkähintaista sen käyttäminen on, ja millaisia ominaisuuksia siltä haetaan. Vaihtoehtoja – niin auto- kuin rahoitus-/leasingmalleja – on nykyään paljon tarjolla, ja jos näiden kanssa tuntuu sormi menevän suuhun, Autonostoapu auttaa myös tässä. Kannattaa myös muistaa, että yksioikoisin ja helpoin tapa tehdä autohankinta ei yleensä ole se edullisin!


<< Edellinen sivu