04.08.15

Kuinka pidän autoni jälleenmyyntiarvoa yllä? Miten saan autostani parhaan hinnan?

Uuden auton hinta notkahtaa alaspäin välittömästi autoliikkeestä ulos ajettaessa, sille ei mahda mitään. Sille puolestaan mahtaa – ja asiaan voi todella vaikuttaa – kuinka paljon auton jälleenmyyntiarvo siitä eteenpäin laskee.

Jokaisella automerkillä ja -mallilla on lähtökohtaisesti hieman erilainen jälleenmyyntiarvo. Arvoon vaikuttavat mm. automerkin brändi/imago, ajokilometrit, huoltohistoria, varusteet jne. Auton kunto on myös oleellinen, yksilökohtaista arvoa määrittävä tekijä. Auton kunto jakautuu käytännössä kahteen osaan, tekniseen kuntoon sekä kosmeettiseen kuntoon. Tekninen kunto käsittää auton tekniikan (esim. moottori, vaihteisto, varusteet ym.), kosmeettinen kunto puolestaan ulkonäölliset seikat – sisältä mm. verhoilun, ulkoa mm. maalipinnan.

Jos autoa ei ole huollettu asiaankuuluvasti, puhumattakaan, että autossa on jokin tekninen vika, käytännössä jokainen ymmärtää, että se vaikuttaa auton arvoon alentavasti. Moni ei kuitenkaan tule ajatelleeksi, että esim. laiminlyömällä auton maalipinnan hoitamisen saattaa tehdä jopa tuhansien eurojen ”tappion”.

Jos haluat säilyttää autosi jälleenmyyntiarvon mahdollisimman hyvänä, kannattaa autosta huolehtia monipuolisesti. Auto huolletaan valmistajan huolto-ohjelman mukaisesti (monissa kohdin öljynvaihtohuollot on hyvä tehdä jopa valmistajan ohjetta tiuhemmin), auto pestään ja vahataan säännöllisesti, ja mikäli jokin osa hajoaa, se korjataan ensi tilassa. Huoltokirja säilytetään autossa mukana (tai muutoin hyvässä tallessa), ja huoltodokumentit (kuitit/tositteet) sekä myös katsastusraportit säilytetään.

Jotta auton ulkomuoto pysyisi mahdollisimman ryhdikkäänä, tulee maalipintaa hoitaa. Koneellisia pesuja tulee välttää (ns. harjapesut naarmuttavat ja kuluttavat maalipintaa, harjattomat pesut puolestaan eivät pese autoa huolellisesti puhtaaksi). Mikäli vaan mahdollista, auto tulee siis pestä aina käsin. Pesun yhteydessä kannattaa auto vahata n. 3-5 kertaa vuodessa. Tämä ehkäisee auringon UV-säteilyn aiheuttamaa maalipinnan himmenemistä, ja suojaa maalipintaa pinttyvältä lialta. Kumi- ja muoviosat (eritoten ikkunoiden ja ovien tiivisteet) on keväisin ja syksyisin hyvä suojata silikoniöljyllä, sillä aurinko ja pakkanen kovettavat sekä haurastavat kumi- ja muoviosia.

Viimeisenä, muttei vähäisimpänä auton realisointi, johon myös voit itse vaikuttaa. Selvitä autoasi vastaavien autojen markkinatilanne, ja valmistaudu kauppaneuvotteluun huolellisesti. Tuo autosi vahvuudet esiin, ja puolusta mahdollisia vasta-argumentteja tai epäilyjä pelkin faktoin. Vaihtoautokaupassa on tärkeää keskittyä välirahaan – ei siihen, paljonko esimerkiksi autoliike autostasi hyvittää. Jos asiat menevät oikein tiukille, kannattaa välissä nukkua yksi yö, jonka jälkeen tilanne yleensä kirkastuu.

Ja muista; jos autokaupankäynti ei tunnu Sinun lajiltasi, löytyy ammattilainen avuksesi helposti! 😉 Onnistuneita autokauppoja!


<< Edellinen sivu