24.11.15

Pärjäänkö yksin autokaupassa?

Tarvitsen uuden auton – ihan uuden tai käytetyn. Saatan olla ostamassa elämäni ensimmäistä omaa autoa, tai vaihtamassa nykyistä autoani toiseen. Helpointa olisi vaihtaa auto toiseen suoraan liikkeessä, mutta olen monesti kuullut, että oma auto kannattaa myydä ensin itse. Mitenhän tässä olisi järkevintä edetä, jotta tulisi tehtyä fiksut päätökset?

Edellä mainitun kaltaisia ajatuksia pyörii varmasti monella mielessä silloin kun autonosto tai -myynti/vaihto tulee ajankohtaiseksi. Mistä aloitan auton etsimisen? Kuinka kauan auton etsiminen voi viedä aikaa? Miten osaan vertailla autoja? Osaanko pitää puoleni oikein? Osaanko myydä nykyisen autoni? Osaanko huomioida kaikki tarvittavat asiat? Osaanko neuvotella hinnat kohdalleen, jotta en myy liian halvalla tai osta liian kalliilla? Löydänkö ”Sen Oikean”? Voisiko joku auttaa minua? Kehen voin luottaa? Tulenko huijatuksi?

Kokenutkaan autoilija ei välttämättä aina ole kokenut kaupankäyjä. Saattaa olla, että kilometrit ovat valtaosin kertyneet työsuhdeautolla – puhumattakaan tilanteesta, jossa henkilö on ajanut vähän ja/tai hänellä ei aikaisemmin ole ollut käytössään autoa. Kokemus tuo tietoa ja lisää itsevarmuutta. Silti saattaa olla, että on olemassa osa-alueita, joissa olisi onnistuneen kaupan kannalta parantamisen varaa. Tällaisia osa-alueita ovat mm. nykyisen auton myyminen, markkinatilanteen ymmärtäminen, neuvottelutaidot, ihmissuhdetaidot, huolellisuus ja havaitsemistaidot, tekninen ymmärtäminen ym.

Taitava autokauppias tunnistaa ostajan edustaman ”ihmistyypin” ns. heti kättelyssä, ja osaa käyttää tilanteen potentiaalin hyödyksi. Se onkin sitten jo enemmän sattuman kauppaa, millainen myyjä kohdalle sattuu; onko hän joka asiassa ainoastaan lyhytnäköisesti omia etujaan/hyötyään ajava, vai näkeekö hän tilanteen ”isommassa ikkunassa”. Tietysti myös moraaliasiat tulevat kysymykseen, varsinkin vaihtoautokaupassa. Vanha kliseehän on, että autokauppias on huijari. Onneksi näin ei kuitenkaan aina ole, vaikka myös viekkaita kettuja kyllä edelleen valitettavasti riittää…

Onnistuakseen on lähtökohtaisesti hyvä selvittää itselle mm. millaisia varusteita ja ominaisuuksia autossaan tarvitsee. Kannattaa myös miettiä, millaiseen tärkeysjärjestykseen eri asiat asettuvat. Tällaisia ovat mm. hinta, luotettavuus, varusteet ja ominaisuudet, ajettavuus, turvallisuus, taloudellisuus, ekologisuus, suorituskyky, hiljaisuus, ulkonäkö, huolto-ohjelma, brändi, vakuutusmaksujen suuruus, rahoitusvaihtoehdot ym. Em. osa-alueet jakautuvat vielä erikseen; esim. turvallisuus sisältää ns. aktiivisen ja passiivisen turvallisuuden, ja näihin vaikuttaa sitten tarkemmin ajateltuna moni asia vielä erikseen. Mietittäviä/huomioitavia asioita on runsaasti, ja jos ei näiden ymmärtäminen ja vaikutukset ole selvillä, on kaikin puolin itseä tyydyttävään lopputulokseen pääseminen huomattavasti hankalampaa.

Vaikka omiin kykyihin autokaupassa luottaisikin, ei luotettavasta avusta ole koskaan haittaa. Kaksi silmäparia ehtii havaita joka tapauksessa aina enemmän kuin yksi – niin itse tuotteeseen ja dokumentteihin, kuin myyjäänkin liittyen. Lisäksi ammattitaitoinen ja asioista tietävä, puoliasi pitävä henkilö osaa avata asiat niin, että ne tulevat oikein ymmärretyksi. Tällöin päätös pohjautuu huomattavasti enemmän faktoihin kuin esim. ennakkoasenteisiin, etkä tingi väärässä kohtaa tai maksa turhasta. Myös epäonnistumisen riskit – niin taloudelliset kuin muutkin – vähenevät, ja kauppoihin on suuremmalla todennäköisyydellä tyytyväinen vielä myöhemminkin.

Päätös autokaupassa kannattaa rakentaa pitkälti rationaalisiin perusteisiin pohjaten, mutta myös intuitiota ja omaa sisintä tunnetta kannattaa kuunnella. Jos kaikki seikat on käyty läpi, mutta silti jokin tuntuu vaivaavan, kannattaa kauppa skipata tai nukkua yön yli. Autoja on maailma pullollaan, ja ”Se Oikea” kyllä löytyy, kun asiaan panostaa – yksin tai yhdessä.


<< Edellinen sivu