06.07.15

Tekeekö auton huoltokorjaamo sen minkä se lupaa?

Valtuutettu merkkihuolto – vaikka voisin saada autoni huollon jostain muualta edullisemmin, vien autoni merkkihuoltoon, sillä tuoreehkon autoni takuu raukeaa, ellen käytä valmistajan valtuuttamaa merkkihuoltoa. Vien autoni sinne myös siksi, koska siellä autoni huolletaan aina parhaimmalla ammattitaidolla. Ei, kumpikaan edellisistä ei pidä paikkaansa.

Moni tuoreehkon auton omistava autoilija elää harhaluulossa, että valmistajan myöntämä takuu päättyy, mikäli autoa huollattaa jossain muualla kuin merkkikorjaamolla. Asia ei ole näin, vaan autoaan voi huollattaa takuun raukeamatta vapaasti valitsemallaan huoltokorjaamolla, kun huolto tehdään valmistajan ohjeita noudattaen sekä alkuperäisosia vastaavia varaosia käyttäen.

Vallalla on myös yleinen käsitys siitä, että ns. merkkikorjaamo suorittaa auton huolto- ja korjaustyöt täsmällisesti ja ammattitaidolla – tai ainakin täsmällisemmin ja ammattitaitoisemmin, kuin jokin muu korjaamo. Tätä on testattu valtakunnallisesti jo vuosia, ja on olemassa selkeitä näyttöjä siitä, että asia ei yksioikoisesti ole näin. Niin kuin autokorjaamoilla yleensä, myös merkkikorjaamolla laiminlyödään (tahattomasti tai tahallaan) auton huoltoja suurella prosentilla. Käytännössä koskaan ei testeissä ole tullut vastaan tilannetta, jossa auton kaikki huolto- ja tarkastuskohteet olisi käyty virheettömästi läpi.

Myös suoranaisia huijauksia on tullut vastaan molemmilla korjaamotyypeillä; on uusittu osia, joita ei olisi vian korjaamiseksi tarvinnut vaihtaa. On merkitty huoltokohde täydellisesti suoritetuksi, vaikka vain osa työstä on tehty jne. Mitä laskutukseen tulee, kaikki on luonnollisesti osattu laskuttaa 100 % mukaan.

Jos haluat huollattaa autosi huolella ja mahdollisesti myös hyvässä hinta-laatusuhteessa, huollata autoasi eri paikoissa niin kauan, kunnes auto tulee huollettua kunnolla. Monesti asioista voi päätellä aika paljon jo pelkästä asiakaspalveluhengestä. Mikäli työnvastaanottajaa ei kiinnosta kuunnella selvitystäsi mahdollisista huomioitavista seikoista, älä jätä autoasi kyseiseen korjaamoon. Jos korjaamotilat ovat erittäin epäsiistit ja epäjärjestyksessä, ei suurella todennäköisyydellä itse työntekokaan toimi kovin organisoidusti. Hyvä autokorjaamo kuuntelee asiakasta, käy työmääräyksen seikkaperäisesti autoa huoltoon jätettäessä asiakkaan kanssa läpi, noudattaa huollossa huoltokohteiden tarkistuslistaa, ilmoittaa mahdollisista muutoksista työn edetessä asiakkaalle, ilmoittaa työtilauksen yhteydessä huolellisesti laaditun kustannusarvion ylityksestä heti asian ilmettyä asiakkaalle lupaa lisätöille pyytäen, käy tarkistuslistan ja suoritetut työt vaihe vaiheelta asiakkaan kanssa autoa noudettaessa läpi, ei valehtele ja laskuta esim. tekemättömistä töistä tai turhista osanvaihdoista.

Kun luottamussuhde korjaamoon on parin onnistuneen kerran jälkeen syntynyt, suosittelen jatkamaan auton huollattamista kyseisessä korjaamossa. Hyviä korjaamoja on harvassa, ja kun se tarkka ja luotettava paikka löytyy, kannattaa siitä tarvittaessa vaikka hieman maksaakin. Painotan kuitenkin, että loppulaskun suuruus ei välttämättä todellakaan korreloi huollon laatuun!


<< Edellinen sivu